Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Svar til Eirik Holmøyvik Holmøyvik, som ellers er både klok og etterrettelig, fremmer både misforståelser og faktafeil i sin tekst.
Nedlatande og feilslått statsrådskritikk Kritikken til Øyvind Brandtsegg fell på steingrunn all den tid han sjølv avslører at han manglar elementær kunnskap om korleis ei regjering fungerer.
Regjeringen bør snarest mulig gå for en operasjon «Erase and Rewind» Man burde kunne forlange at den retning og de tiltak som er igangsatt under de forrige to ministre ble reversert midlertidig. La oss gå to skritt tilbake og tenke oss godt om, skriver Øyvind Brandtsegg i et skråblikk på sektoren.
Konklusjonen er klar: Svært alvorlige habilitetsbrudd Stortingets kontrollkomité gir uttrykk for at habilitetsregelbruddene til Ola Borten Moe er alvorlige. Men den tidligere statsråden slipper å få kritikk i vedtaksform.
Nå er det han som har siste ord: — Er nødt til å gjøre dette på min egen måte Den nye statsråden forsvarer den nye maksstraffen for fusk, avslører en overraskende kobling mellom ham og Ola Borten Moe og hyller ungdomsskolelæreren som tente den politiske gnisten.
Studentene vet ikke hvem dette er — Jeg har ikke peiling, sier lektorstudent Idar Bang når han får se et bilde av statsråd Sandra Borch (Sp). Åtte av ti studenter kan ikke navnet på forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Mener Stølen bør avslutte ordning med valgt rektor Tidligere statsråd Ola Borten Moe oppfordrer rektor Svein Stølen til å droppe systemet med valgt rektor ved Universitetet i Oslo. Begge er finalister til Årets navn i akademia.
«Ekstrem oppussing var sagt med et glimt i øyet» Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel forteller at begrepet ekstrem oppussing var Ola Borten Moes idé og ment som en metafor.
Ola Borten Moe mener det var riktig å gå av, tross tvil om egen inhabilitet — Det var helt riktig slik det ble å gå av som statsråd, sa Ola Borten Moe under tirsdagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Ola Borten Moes kone forbanner Økokrim «#Fuckøkokrim» skriver Anna Ceselie Brustad Moe på Facebook fredag kveld.
Ola Borten Moe: — Jeg har fått ufortjent mye tyn Ola Borten Moe mener han ikke var inhabil likevel, og slo tilbake mot pressen da han møtte norske redaktører torsdag.
Ola Borten Moe sår tvil om egen inhabilitet Tirsdag leverte den avgåtte statsråden for forskning og høyere utdanning sin redegjørelse for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Rektor Stølen etterlyser mer tillit. — Regjeringen svekker meg Han er en smule forbannet og grundig lei av å bli overstyrt. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, etterlyser mer tillit.
— Jeg skulle ønske at man bare kunne vedta at flere ble lærere — Den største utfordringene vi står overfor er å få utdannet nok folk, sier den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren Sandra Borch (Sp).
Her er eks-statsrådenes åpne habilitetsvurderinger Kunnskapsdepartementet nekter innsyn i statsrådenes habilitetsvurderinger. Flere vurderinger ligger åpent ute på regjeringens nettside.
Nekter innsyn i habilitetsvurderinger av statsråder — Det er vanskelig å ha full tillit til en forvaltning som ikke er villig til å spille med åpne kort i slike sammenhenger, sier habilitetsekspert Jan Fridthjof Bernt.
Borch blir møtt med skepsis: — Jeg er ingen kunnskapsfornekter Ny forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch blir kritisert for å gå i klinsj med forskere. — Jeg heier på de viktige forskningsmiljøene i Norge, sier hun.
Rektorer til den nye statsråden, Sandra Borch: Ber om god dialog I statsråd 4. august ble Sandra Borch utnevnt til å ta over etter Ola Borten Moe i Støre-regjeringen. Geir Pollestad blir ny landbruksminister.
Sandra Borch blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister Landbruks- og matminister Sandra Borch bytter statsrådpost og overtar som ny forsknings- og høyere utdanningsminister.
Ny statsråd: Disse snakkes det om nå Hvem overtar etter Ola Borten Moe? De heteste kandidatene er Oddmund Løkensgard Hoel, Sandra Borch og Geir Pollestad, men en helt ny løsning nevnes også.
Dette mener ekspertene blir Borten Moes ettermæle Ola Borten Moe karakteriseres som «uvanlig» og «handlekraftig» og kunne fått ettermæle som en superminister om han hadde fått sitte lenger.
Abelia: — Bedrøvelig satsning på forskning Den nye statsråden med ansvar for forskningspolitikk må få gjennomslag, skriver Abelia. Så langt har den norske satsingen på forskning vært bedrøvelig.
Tillit er alfa og omega i forskningspolitikken Kristin Clemet tar for lett på kritikken mot Ola Borten Moe. Den avtroppende statsrådens kortsiktighet og instrumentelle kunnskapssyn skapte et tillitsproblem i norsk forskningspolitikk.
«Statsråden har et verv, men det er ikke et tillitsverv for sektoren» Kritikere går for langt i å forvente at statsråden skal være deres «foresatte» og talsperson i regjeringen, mener Kristin Clemet.
Kaktus til Ola Borten Moe for å ha innført studieavgift — Det er et tap for hele samfunnet som er vanskelig å tilgi, sier studentleder Oline Marie Sæther.
Fire UH-statsråder blir del av gransking om habilitet Stortingets kontrollsak om habilitet skal også omfatte Solberg-regjeringen.
Regjeringens nye forskningspolitikk minner om Donald Trump og høyrepopulisme Regjeringens «Norge først»-politikk, med avtroppende statsråd Ola Borten Moe i spissen, risikerer å rive ned eksisterende gode fagmiljøer og hindre etableringen av nye, skriver NMBU-professor.
Ønsker en statsråd med interesse for sektoren — Min refleksjon er at statsråder har en interesse og entusiasme for sin sektor og kjemper sin sektors sak. Det fikk vi ikke med Ola Borten Moe, sier UiS-rektor Klaus Mohn.
Ola Borten Moe får god attest fra sine nærmeste Dyktig, uredd og handlekraftig er ord statsminister og finansminister bruker om avtroppende Ola Borten Moe. De lover å fortsette arbeidet som han har satt i gang.
Behov for oppussing Det trengs en ekstrem oppussing i regjeringens praktisering, eller manglende praktisering av habilitetsregelverket.
Ola Borten Moe går av. Brudd på habilitetsregler og regler om aksjehandel På en pressekonferanse fredag ettermiddag annonserte Ola Borten Moe går av som forsknings- og høyere utdanningsminister.
Forsikret om egen habilitet for én måned siden — Boka er fulgt til punkt og prikke, svarte Ola Borten Moe for én måned siden. Nå innrømmer statsråden at han har brutt habilitetsregelverket.
Kjøpte våpenaksjer — innrømmer å ha vært inhabil Statsråd Ola Borten Moe innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler da han kjøpte aksjer i Kongsberg Gruppen.
Det er allerede nok press på internasjonale forskere i Norge Postdoktor Arno Van Hootegem fra Belgia har snart lært nok norsk til å kunne bruke det som undervisningsspråk. Han er en av de privilegerte, skriver han.
Trenger ministeren for kompetanse påfyll av kompetanse om kompetanseutvikling? Utdanningssektoren glimrer med sitt fravær i Kompetanseutvalget. Hvordan tenker kompetanseminister Ola Borten Moe om kompetanseutvikling, spør Nils Ola Bark
Kvalitet i forskning skrus tilbake femti år Uten internasjonalisering vil forskningen på mitt fagfelt falle i kvalitet, skriver Svenn-Erik Mamelund.
— Eit signal frå statsråden som uroar oss djupt SV fryktar «nedbygging av internasjonal solidaritet», etter at regjeringa har sett program for globalt samarbeid på pause.
Regjeringa garanterer ikkje for samarbeidsprogram med land utanfor EU — Naturleg å sjå på verkemidla på heile internasjonaliseringsfeltet, seier statssekretær etter at utlysing av 175 millionar kroner er lagt på is.
Stiller litt mindre detaljerte krav til lærerutdanningene Regjeringen forenkler rammeplanene for lærerutdanningene. Blant annet skal det bli enklere å få godkjent utdanning man har fra tidligere.
Mener Borten Moe er inhabil: — Har du vært i noens bryllup, er du tett på Professor i statsvitenskap Jan Erik Grindheim mener det er mye som skurrer rundt habilitetsvurderingen i forbindelse med Ola Borten Moes utnevnelse av Karl Erik Haug som Nupi-styreleder.
Slik stemmer de med høyest utdanning. Vender Ola Borten Moe ryggen Kun én prosent av landets høyest utdannede synes Senterpartiet har den beste politikken for forskning og høyere utdanning.
Eksterne medlemmer til 10 nye styrer utnevnt Seks universiteter og høgskoler fikk torsdag nye styreledere. I alt er det utnevnt 38 eksterne styremedlemmer til 10 nye styrer fra 1. august. Her er hele oversikten.
Unge forskertalenter får 8 millioner kroner hver Forskningsrådet deler ut 124 millioner kroner til 13 forskergrupper. Tre av dem ledes av unge forskertalenter.
Hardt ut mot skulepengar under 75-årsfeiring Den internasjonale sommarskulen ved Universitetet i Oslo markerer 75-årsjubileum. Leiar for studentparlamentet nytta høvet til å gå hardt ut mot Stortinget sitt vedtak om å innføra studieavgift for studentar utanfor EU og EØS.
Vil legge til rette for akkreditering av Forsvarets fagutdanning Akkreditering av utdanninger i Forsvaret vil kunne være et viktig tiltak for å beholde personellet lenger i Forsvaret, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Borten Moe: — Langt på vei ryddet opp i gamle synder Med oppnevnelsen av et nytt styre i Forskningsrådet ser Ola Borten Moe fram til å presentere nye forskningspolitiske satsinger.
Bovim blir ny styreleder i Forskningsrådet Tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim skal lede Forskningsrådet de neste fire årene.
Tror språkkrav vil koste instituttet hans dyrt Regjeringen vil innføre krav om minst 15 studiepoeng i norskopplæring for utenlandske stipendiater. Instituttleder Tor Eldevik estimerer at det vil koste hans institutt opp mot 10 prosent av den årlige bevilgningen.
Sammenligner fuskesakene med Nav-skandalen Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt oppfordrer Ola Borten Moe til å ta en fot i bakken og undersøke om de har tolket reglene riktig i sakene om selvplagiering.
Kraftige reaksjoner mot politisk styring av studiesteder Lovforslaget om å ta fra styrene ved universiteter og høgskoler myndighet til å legge ned studiesteder, møtes med skarpe reaksjoner.
Vil at universitetene og høgskolene skal miste rett til å legge ned studiesteder Styrene skal ikke lenger ha myndighet til å legge ned studiesteder, foreslår regjeringen, til tross for stor motstand fra universitetene og høgskolene selv.
Fjerner kravet om ekstern sensor i ny UH-lov Regjeringa strammer inn på ordninga med to sensorer og dropper kravet om ekstern sensor.
Seier nei til språkkrav for utlendingar. — Kan skremme talent og svekke norsk forsking Regjeringa inviterer til «krafttak for norsk fagspråk». Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, fryktar byråkrati og regelrytteri.
Krever at utenlandske ansatte lærer seg norsk innen tre år Regjeringen foreslår 21 tiltak for å redusere andelen engelsk i akademia. I en handlingsplan for norsk fagspråk foreslås det blant annet å gjeninnføre en regel fra 2002.
Gratulerer med overstått, Ola Borten Moe! Ei frustrert «helsing» frå studentpolitikar Oscar dos Santos Kvalsvik.
Ansatte i disse fire bransjene får tilbud om videreutdanning Regjeringen deler ut over 80 millioner kroner til fire bransjeprogram for å møte behovene i arbeidslivet.
Skrev kritisk om medisinutdanningen, ble beskyldt for å være illojal Da påtroppende NSO-leder Oline Sæther skrev kritisk om medisinutdanningen, ble hun beskyldt for å være illojal.
Kunstfagene fikk et lite halmstrå fra Stortinget Stortinget har vedtatt færre finansieringskategorier og fjernet EU-indikatoren. Kunstfagene er lovet at tilleggsbevilgninger skal vurderes.
Gir 200 millioner kroner til utdanning «nært folk». Denne landsdelen får mest Regjeringen styrker tilgangen til utdanning over hele landet gjennom to søknadsbaserte ordninger.
Formidling til folket – der folket er Mye av det som anses som tradisjonell formidling – som foredrag og presentasjoner – er usynlig, fordi det forgår i fora som ikke er offentlig for alle, skriver professor Jens Elmelund Kjeldsen.
41 millioner til doktorgrader i offentlig sektor 21 ansatte i offentlig sektor får til sammen 41 millioner kroner til doktorgradsprosjekter. De skal blant annet forske på studenter som jobber ved siden av studiene, innsatte i fengsler og velferdsteknologi.
Ola Borten Moe varsler klarere retningslinjer om selvplagiering – Vi må ha klarere retningslinjer, tydeligere avgrensninger og regler som er forståelige for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Selvplagiering tas opp på Stortinget: — Rigid og fordummende Rødt-politiker Sofie Marhaug mener sakene om selvplagiering viser at universiteter og høgskoler har tolket loven for strengt. Nå ønsker hun en oppklaring fra Ola Borten Moe.
«.. jeg var alvorlig syk, og bør kunne forvente å få kjempe om plass på studiet under så like vilkår som mulig» Veien inn i høyere utdanning for de med nedsatt funksjonsevne er stengt, og den voktes av diskriminerende lovverk og praksis, mener Endre Marka-Stenkløv.
Gratisprinsippet må gjelde for alle kommende studieår Utsettelsen av saken om skolepenger gjør det fullstendig urealistisk å gjennomføre gjeldende prosesser på en ordentlig måte før studiestart, mener Curt Rice.
Rekordmange studenter på utveksling til Norge Det har aldri kommet flere internasjonale studenter på utveksling til Norge enn i 2022. Også flere norske studenter velger utveksling, mens færre tar hele graden i utlandet.
Fikk råd om lærerutdanningene: — Vi har et stort arbeid foran oss Kunnskapsminister Tonje Brenna og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fikk råd fra sektoren om hvordan få flere til å bli lærere. — Det kom mange gode ideer, sier Brenna.
Retorikk om kunstfag på feil (tall)grunnlag Kritiserer statssekretærens forslag om finansiering: Musikkhøgskolen ber om å få beholde økonomisk handlingsrom for å bidra til å løse samfunnsutfordringene.
Vil endre praksisreglene, og ber regjeringen få opp farten. Dette svarer Borten Moe Ap, Sp, SV og Rødt avslår Høyres, FrPs og Venstres forslag fordi de mener at de allerede er i gang med arbeidet om å få økt bruk av simulering i praksisen.
Lovforslag om skolepenger til Stortinget. SV lover kamp Tirsdag skal utdanningskomiteen på Stortinget behandle lovforslaget om å innføre skolepenger for internasjonale studenter.
Regjeringen skal dekke reise- og boutgifter for studenter i praksis Regjeringen foreslår å bruke 20 millioner kroner på å dekke helse- og sosialfagstudenters reise- og boutgifter i forbindelse med praksis.
Går for 2,3 milliardersprosjekt i Antarktis Regjeringen har valgt det minste alternativet for en ny Troll forskningsstasjon i Antarktis. Regningen kommer likevel på minst 2,3 milliarder kroner.
Deler ut nesten én milliard ekstra. Sjekk hvem som får hva Regjeringen anslår en prisvekst på over 5 prosent, og foreslår å øke bevilgningene til sektoren med 984 millioner kroner.
Gir millionbeløp for å få ned behandlingskø Nokut-sjef Kristin Vinje har selv sagt at de er en propp i systemet. Nå får de 3,5 millioner kroner til å løse floken.
Universitet innfører konsulent-stopp OsloMet-rektor Christen Krogh innrømmer at det har vært vanskelig å få kontroll over konsulentbruken. Nå har han bestemt at ingen nye avtaler skal inngås og eksisterende avtaler skal begrenses kraftig.
Reagerer på at ingen fra Rogaland er foreslått til HVL-styret. Dette svarer rektor Høyre-politiker Sveinung Stensland ber Ola Borten Moe (Sp) komme på banen før det nye styret ved Høgskulen på Vestlandet skal velges.
Foreslår å bruke 5 millioner kroner på dette I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bruke fem millioner kroner på å etablere en flyingeniørutdanning ved NTNU.
Borten Moe: — Vi skal ha ett sterkt og kompetent forskningsråd Regjeringen skal gå gjennom hele forskningssystemet. Blant annet vil den se på det såkalte sektorprinsippet, altså at hvert departement er ansvarlig for å finansiere forskning innenfor sin sektor.
Heiste grunnstein på Norges største universitetsbygg: — En trang fødsel Byggingen av Livsvitenskapsbygget er godt i gang. Torsdag var det duket for en koronautsatt grunnsteinsnedleggelse.
Jønnes og andre må gjerne spinne ei historie om «stil» og «retorikk» — Kritikk frå Høgre for å drive ein aktiv distrikts- og Nord-Noreg-politikk er noko denne regjeringa lever svært godt med, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
De skal bli lærere og synes nedgangen er skremmende For fjerde året på rad er det nedgang i søkertallene til lærerutdanningene. — Bekymringsfullt og skremmende, sier lærerstudenter ved NTNU.
Lærerutdanning som førstevalg: Tre råd til Tonje Brenna og Ola Borten Moe Søkertallene viser at det kan bli krise i rekruttering til lærerutdanningene. Dette er først og fremst et politisk ansvar, skriver innleggsforfatterne, som legger fram en liste med råd til politisk ledelse.
Dette er drømmestudenten til Borten Moe Datateknologistudent Erling Feet Nesset sikret seg jobb mange måneder før han var ferdig med utdannelsen.
Hvorfor kaster du penger ut av vinduet, Ola? «Vi går tom for folk før vi går tom for penger» er et budskap statsråden gjentar ofte. At ministeren da ikke prioriterer å øke studiestøtta slik at studenter kommer mest mulig smertefritt gjennom studiene er det jeg vil kalle dårlig pengebruk, mener Oline Sæther, som leder studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Stå løpet ut, Borten Moe! Regjeringa må fullføre jobben med å gjere Campus Nesna om til nasjonalt senter for distriktsretta utdanning og forsking, slik dei har forplikta seg til i Hurdalsplattforma, meiner Gunnar Aarstein i Landslaget for nærmiljøskolen.
Får ikke godkjent dette som praksis Studenter skal ha lært mer på en dag på laboratoriet enn på 14 dager i felten. Likevel får ikke sykepleierstudentene godkjent labtreningen som praksis.
Gir over 50 millioner kroner til fagskolene 40 prosjekter ved 20 fagskoler over hele landet får utviklingsmidler av regjeringen. Sjekk hvem som får hva.
— Vi kan ikke automatisk prioritere ned humaniora og samfunnsvitenskap Akademikernes leder mener humaniora og samfunnsvitenskapelige fag er helt sentrale for å lykkes med en bærekraftig omstilling, slik statsråden har bestilt i utsynsmeldingen.
Rektorene ba om utsettelse, men Borten Moe sier nei. Slik er forslaget om skolepenger Fredag kom lovforslaget om studieavgift for utenlandske studenter. Slik blir unntakene.
Rektorer kritiske til at tellekanter fjernes Forslaget om å fjerne tellekantene møter motbør blant rektorer, som frykter det vil ramme forskningen.
Stor usikkerhet mens de venter på ny modell for finansiering Fredag kommer regjeringens lenge varslede utsynsmelding. Den skal handle om kompetanse, men også om finansiering av høyere utdanning.
Borten Moe om finansiering: — Det blir en endring fredag Før Utsynsmeldingen legges frem fredag varsler forsknings- og høyere utdanningsministeren endringer i finansieringen av UH-sektoren. Han tror ikke forslag til omprioriteringer mellom utdanninger vil smerte veldig.
Disse prosjektene får bevilget 645 mill. kroner 17 ulike prosjekter får fra én million til 175 millioner kroner i støtte. Se oversikten her.
«Kan det tenkes at hun er uvitende om at DFØ er blitt et skjellsord?» Om «en offentlig skandale», «det mest byråkratiserende ineffektiviserende system jeg har vært ute for» — og direktørens lange nese.
Det trengst eit oppgjer med trakassering 8.mars er ein god dag for statsråd Ola Borten Moe å ta ansvar og eit oppgjer med seksuell trakassering, skriv redaktør Tove Lie.
Jonas, vi må snakke om at to av dine ministre var på den hytteturen Da Ola Borten Moe ble utnevnt til øverste sjef for mitt fagfelt, kjente jeg det som et slag i magen, skriver instituttleder ved Universitetet i Bergen, Guri Rørtveit.
Inviterte til sektormøte etter nedslående studenttall — Det er veldig lett å få inntrykk av at alt blir dårligere. Det er et bilde det er grunn til å reflektere over, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
9 av 10 fagskolekandidater i jobb ett år etter eksamen Styreleder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter, Henning Skau, ser lyst på situasjonen etter den siste Nifu-rapporten.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
Varsler faste møter med sikkerhetstjenestene Ola Borten Moe ber kunnskapsmiljøer være «årvåkne» etter saker i Khrono.
Sett fart på tillitsreformen, Borten Moe Regjeringens varslede tillitsreform i kunnskapssektoren ligger og ulmer. Kan du gi den en gnist, Ola Borten Moe, spør Guro Lind i Forskerforbundet.
20 millioner og 500 nye studieplasser. Slik fordeles det mellom fylkene Regjeringen setter av 20 millioner kroner til 500 studieplasser ved fagskoler over hele landet. Se hvilke fylker som får mest her.
Borten Moe vil stramme grepet om Forskningsrådet — møter motstand i høringsrunden Forskningsrådets styre foreslår selv å gå fra 11 til 7 styremedlemmer. Men de ber Ola Borten Moe vente med å gjøre endringer i hvordan Forskningsrådet skal styres.
Raja om «total makeover»: — Kan ende opp med å gjøre mer skade enn godt Abid Raja (V) er kritisk til at regjeringen skal foreta en helhetlig gjennomgang av forskningssektoren samtidig som det fortløpende gjøres endringer.
Innkaller til møte om studentenes situasjon Mange er fornøyd med resultatene av årets Studiebarometer, men statsråd Ola Borten Moe innkaller til møte med alle studentaktører.
Må utdanne 40.000 flere med IKT-kompetanse innen 2030 Seks organisasjoner går sammen om et initiativ for å øke rekrutteringen til teknologi- og realfag. De krever blant annet bedre vilkår for ingeniør- og teknologiutdanningene.
Her tas det første «spadetaket» i milliardprosjektet. — Viktig for Norge som kulturnasjon Vikingtidsmuseet skal stå klart i 2026.
Får det glatte lag av eksperter: — Aggressiv og provoserende Ola Borten Moe får flengende kritikk for sin måte å kommunisere på. Men en politisk redaktør tar ham i forsvar og roser han for å være klar og tydelig.
Internasjonale studenter kan ende opp med å betale inntil 1 mill. i skolepenger Studieavgifta for internasjonale studenter kan bli nær 1 million kroner for de dyreste toårige masterutdanningene.
Borten Moe ble grillet om retorikken: — Er du en Trump? Da Ola Borten Moe (Sp) nylig gjestet TV 2-programmet Ærlig talt, måtte han blant annet svare på spørsmål om det er nødvendig å provosere sånn.
Kritiker mente han er i ferd med å kveste Forskningsrådet. Endringene har ikke vesentlige virkninger, svarer Borten Moe Ola Borten Moe har svart på spørsmål i Stortinget om de foreslåtte endringene i Forskningsrådet.
Styreleder varsler harde prioriteringer ved UiT Kutt i fakultetenes planlagte aktivitet må til etter at UiT får 40 millioner mindre enn planlagt i 2023. — Det er en ny øvelse med lavere rammer. Prioriteringene tror jeg blir tøffe fremover, sier styreleder.
Stavanger har gitt opp håpet om å få utdanne leger Legemangelen i Norge er prekær. Rundt halvparten av landets leger har utdanning fra utlandet. Likevel slipper ikke nye krefter til.
Dette vil Ola Borten Moe med profesjonsmeldinga Regjeringen vil ha grep om kjerneprofesjonene i Norge. Lærer-, helse og sosial- samt ingeniørutdanningene er tema for en egen stortingsmelding.
Foreslår at fagskolene skal få godkjenne studietilbud selv — Vi vil at de godt etablerte fagskolene selv skal kunne kvalitetssikre og starte nye studietilbud uten å gå gjennom en ekstern godkjenningsprosess, sier Ola Borten Moe.
Går hardt ut mot media etter rasismetitler Forskerduoen Marte Johnslien og Ingrid Halland ser ikke bare positivt på oppmerksomheten de har fått, men er glade for at de har fått 12 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet sitt.
Forskningsrådets fagpolitiske rolle må ikke svekkes Et mindre, og mer administrativt sammensatt styre, vil svekke den faglig-strategiske kompetansen, skriver rektorene ved UiO, UiB og NTNU.
— Forskningsrådet skal ikke bare tjene interessene til ett departement Flere reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil stramme grepet om Forskningsrådet. — Lite ryddig og kritikkverdig, sier NHOs Rebekka Borsch.
Vil kun møte studentene hvis han får komme på besøk Studentparlamentsleder Oline Marie Sæther reagerer på manglende oppfølging etter at statsråden inviterte seg selv på besøk. I Bergen har de ikke hørt noe som helst.
Føler instituttene glemmes i «total makeover»-planene Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har levert på statsbudsjettet. Det er andre statsråder som burde fått mer kritikk, mener Carina Hundhammer.
En halv milliard kan stå på Borten Moes nye kuttliste Ola Borten Moe vil at universiteter og høgskoler skal ta mer ansvar for internasjonalisering og kvalitet i høyere utdanning.
På kollisjonskurs med sektoren Kunnskapsdepartementet er på kollisjonskurs med universiteter og høgskoler med sine forslag til endringer av systemet for finansiering av sektoren.
Frikjenner NTNU i Kina-saken – på én betingelse Det er ingenting i dataene som den kinesiske studenten fikk tilgang til som truer norske sikkerhetsinteresser, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Slik skal Ola Borten Moe gjennomføre ekstrem oppussing av sektoren Forsknings- og høyere utdanningsministerens liste for ekstrem oppussing av universitets- og høgskolesektoren består av 15 punkter.
Avlyste tale fra EU-topper Ola Borten Moe inviterte to EU-topper til å snakke under kontaktkonferansen. Men punktet er avlyst.
Borten Moe vurderer å krympe styret til Forskningsrådet Et nytt forslag som er sendt på høring vil gjøre det litt lettere for forsknings- og høyere utdanningsministeren å avsette styret i Forskningsrådet.
Foreslår mulig forenklet vei for ni vitenskapelige høgskoler Akkrediteringsutvalget vil åpne for en forenklet vei til universitetsstatus for vitenskapelige høgskoler.
Reagerer på at kun et fåtall av byene får ekstra tilskudd Høyres Turid Kristensen er kritisk til at Lillestrøm ikke er definert som et pressområde og derfor får lavere tilskudd til bygging av studentboliger.
På tide med en wake up-call Stortinget er gjennomgående lite interessert i UH-sektoren. Det bør være på høy tid å gjøre noe med det, skriver Carl-Erik Grimstad.
Ola Borten Moe lover en «total makeover» i 2023 — Noen mener stillingsbeskrivelsen min er å være en slags tillitsvalgt. Det er jeg ikke, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Få kritiske spørsmål til Borten Moe i Stortinget Det har vært mye bråk rundt Ola Borten Moe (Sp), men han får færre spørsmål i Stortinget enn de fleste andre statsrådene.
Nord universitet kan få konkurranse på Nesna. Havbruk kan vere aktuelt Nord universitet strevar med å få lærarutdanninga på føtene. No seglar heilt andre fag og utdanningar opp — og kanskje andre universitet.
Nyeste artikler
Kunnskap er vår beste forsikring for fremtiden
Fundraising skal gi NMBU mer penger i kassa
Forskningens avgjørende rolle i en urolig verden
Kvifor treng vi eit så hierarkisk system i akademia?
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Øyvind Vågnes (1972—2025)